Juhlanäyttelyviikot – Järvenpää

PIGMENTTIÄ -juhlanäyttely
Taiteilijat: Hannu Hyrske, Päivi Kukkasniemi, Virpi Lehtonen, Maarit Malin-Pötry, Pauli Pyykölä, Anna-Maija Rissanen.

Ajankohta: 2.10.–31.10.2019, avajaiset 5.10.2019 klo 16–18.
Paikka: Järvenpään Taidetalo, Myllytie 13 A, Järvenpää.
Avoinna: ke-pe 14–18, la-su 11–15
Järjestäjä Järvenpään Taideseura ry

Järvenpään taideseura (JTS) osallistuu Taidemaalariliiton Juhlanäyttelyviikot -tapahtumasarjaan tapahtumallaan Pigmenttiä.
Järvenpään Taideseura ry on vuonna 1958 perustettu harrastajien ja ammattitaiteilijoiden yhteinen seura. JTS järjestää Taidemaalariliittoon kuuluville jäsenilleen Pigmenttiä-näyttelyn Järvenpään Taidetalolla.  Mukana näyttelyssä ovat JTS:n jäsenet Hannu Hyrske, Päivi Kukkasniemi, Virpi Lehtonen, Maarit Malin-Pötry, Pauli Pyykölä, Anna-Maija Rissanen. Avajaiset 5.10.2019 klo 16–18. Tervetuloa!

Pigmenttiä-näyttelyn lisäksi taiteilijat järjestävät taiteilijatapaamisia sunnuntaisin taidetalolla, sekä kutsuvat Järvenpään kouluja tutustumaan näyttelyyn ja kuulemaan taidemaalarin työstä ja ammatista. Mukana näyttelyssä on noin 20 maalausta eri vuosikymmenillä toteutettuina erilaisin tekniikoin. Näyttelyn teosten teemat ovat moninaisia, ja teosten tyyli kattaa niin abstraktin kuin esittävän ja figuratiivisen maalaustaiteen.

Näyttelyn taiteilijat yhteiskuvassa

NÄYTTELYN TAITEILIJAT:

Hannu Hyrske
(s.1949, Helsinki) Taik, nykyinen Aalto Yliopisto 1976. Asuu ja työskentelee Järvenpäässä.

Pohdintoja – Pinnalta ja alta
Taiteilija ponnistelee saadakseen työnsä valmiiksi – kunnes teokseen ei enää tarvitse lisätä mitään, eikä siinä ole mitään liikaa. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta minulle ongelmassa riittää haastetta. Ymmärtääkseni on riittänyt monelle muullekin kalliopiirroksista nykypäivään. Helmiä syntyy harvoin helposti, etsiminen tekee työskentelystä mielekästä.

Yhä useammin huomaan hakevani disharmonian harmoniaa. Kiintoisaa on, millainen poikkeama tarvitaan tekemään tavanomaisesta kiinnostava? Ja miten pienikin elementti – viiva, väri, pinnan muoto– voi pitää epäjärjestyksen koossa, kaaoksen siedettävänä. Voiko väri tasapainottaa muodon, kiinnittääkö piste viivan? Kuinka paljon värejä sovintoon mahtuu, milloin erimielisyys johtaa umpikujaan? Miksi läheisyys riipii, menetys lohduttaa, täydellisyys unettaa, ruma on kaunis? Nimeän maalaukseni, koska ne esittävät jotain, mitä olen maalatessani etsinyt, ehkä löytänytkin. Merkityksellistä ei ole, että Lämpötila, Kaksikymmentäluku tai Kirje maalta ovat eri asia minulle kuin sinulle.

Piirtäminen on kaiken tekemiseni kehtovaihe, inkubaatio, niin oleellinen osa elämää, että voin hyvällä syyllä sanoa: Nulla dies sine linea, ei päivää ilman viivaa. En kuitenkaan käytä piirroksia maalausten pohjana, huomaamattani joku kummajainen saattaa siirtyä grafiikan- lehdelle tai valon abstrahoima seinä kankaalle.

Metalligrafiikassa kerroksellisuus, työstettävyys, tekemisen hitaus, sattuman jälki lopputuloksessa houkuttavat jatkamaan, ehkä sekin, että aiheet joskus saavat hymyilemään muutkin kuin itseni.

Päivi Kukkasniemi
(synt, Helsingissä 1974). Työskentelee Järvenpäässä ja Espoossa. Vapaa Taidekoulu 2006, Lahden Taideinstituutti 2014.

Maalaamisestani
Kieleni on väri. Valitsen värin, joka houkuttelee minua eniten. Siirryn seuraavaan tarpeeni täyttyessä. Maalaan mielivaltaisesti länttejä, alueita, viivoja, välillä sotkien mielivaltaisesti, toisinaan pesen kaiken pois antaen intuition johdattaa. Maalaaminen on tie läsnäoloon. Hetkeen, joka auttaa arjen hallitsemisessa. Se tasapainottaa mielen ja sydämen. Työn äärelle on pysähdyttävä ja antauduttava värien virtaan. Kuuntelemiseen ja katsomiseen…

Virpi Lehtonen
(synt. 1969, Oulu) Lapin taidekoulu -91, Tampereen taiteen -ja viestinnän oppilaitos -94 (kuvataidelinja). FM (pääaine taidehistoria) 2011 Turun Yliopisto. Asuu ja työskentelee Järvenpäässä.

Työskentelystäni
Maalaaminen on minulle tapa ymmärtää ja jäsentää maailmaa sekä omia henkilökohtaisia kokemuksiani. Koen maalausteni olevan eräänlaisia kiteytymiä kaikesta tästä. Pyrin siihen, että maalauksissani toimisi unen logiikka; ensimmäiseltä katsomalta järjetön, lopulta looginen. Haluan yllättyä työssäni sekä yllättyä taiteen katsojana. Hyvä taideteos tai maalaus on mielestäni vikuroiva, kyseenlaistava ja kesyttämätön. Se asettuu arkipäiväisyyden yläpuolelle ja haastaa katsojan. Pidän rikkautena ymmärtää näkemäänsä.

Taide pyrkii katsojan kanssa vuoropuheluun. Liiallinen kiire voi estää teoksen ääreen pysähtymisen. Hiljennä vauhtia ja katso; voit yllättyä mitä teoksella on kerrottavanaan. Maalauksen katseleminen ei loppujen lopuksi ole pysähtyneisyyttä vaan vuoropuhelua.

VirpiLehtonen: Illallinen (2019)

Maarit Malin-Pötry
(synt. 1960, kotoisin Padasjoelta, syntynyt Haukivuorella)
Vantaan käsi- ja taideteollisuusoppilaitos piirtäjäartesaani 1990–93, Vapaa Taidekoulu avoin linja 1982–84.

Esitellessäni itseäni taiteilijana kerron veistäväni puusta kirveillä ja puukoilla pieniä karkeita veistoksia. Kasaan myös veistämistäni puuosista reliefimäisiä kantaaottavia kokonaisuuksia. Käytän pigmenttejä veistoksissani. Yksi tärkeä on piirustus. Kannan käsilaukussani piirustuspaperia ja kyniä. Piirrän pysähtyessäni muistiin matkoillani mielenkiintoisia kohtia ympäristöstä, valon ja varjon vaihteluja. Piirrän hiilellä tummia piirustuksia luonnosta. Olen ollut järjestämässä sekä taiteilijana Hyvinkään Palopuron Palas Taidepolulla 12 vuotta. Ympäristötaideteoksillani korostan luonnossa olevia paikkoja. Materiaalina on ollut puu ja aiheinani on ollut usein hedelmällisyys sekä veden kerääminen. Saatan maalata havainnosta luonnon voimasta pieniä akvarellimuistiinpanoja.

Pauli Pyykölä
(synt.1937 Kemi)
Taidegraaffikko, taidemaalari. Aukusti Tuhkan taidegrafiikan kurssi 1962–1963, Taideteollinen oppilaitos 1958–1961.

Kuvaamataidon opettajana Järvenpäässä 1968–1981. Lukuisia yksityis-yhteis- ja ryhmänäyttelyitä vuodesta 1960 alkaen. Teoksia kokoelmissa mm. Valtion taidemuseo, Aineen taidemuseo, Keravan ja järvenpään taidemuseo, Stora Enso, Suomen, Ranskan, ja Saksan valtiot.

Anna-Maija Rissanen
(synt.1983 Järvenpää) Asuu ja työskentelee Järvenpäässä ja Shanghaissa.
Brysselin Kuninkaallinen Taideakatemia, TaM, 2004–2009; Hangzhoun Taideakatemia 2012–2013, kiinalainen maalaustaide; Shanghain Taideakatemia, taiteen tohtoriopinnot 2019-2023. Lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla

Inspiraation lähteitäni on useita, useimmiten luonto, maisema ja ääni, sekä fragmentit ympäröivästä maailmasta. Työstämissäni teoksissa vallitsee usein omanlainen mielenmaisema, joka useimmiten on rauhoittava ja orgaaninen. Ne ovat esittävän ja abstraktin taiteen rajamaastossa. Töissäni länsimainen ja itämainen taide kohtaavat niin teknillisesti kuin ajatusmaailmoiltaan. Nautin tekstuureista ja läpikuultavuudesta, joten innostun kokeilemaan erilaisia tapoja maalata ja piirtää yhdistellen erilaisia väriaineita ja materiaaleja toisiinsa. Sekoitan esim. usein grafiikan menetelmiä maalauksiini. Töissäni perspektiiviheitot kiehtovat minua. Jokin asia voi yhtäaikaa olla pieni ja valtavan suuri riippuen näkökulmasta. Teosten koot ja värimaailmat vaihtelevat teemoittain. Työskentelen erilaisille pinnoille kerroksittain käyttäen vesipohjaisia maaleja kuten vesiväriä, akryyliä ja mustetta, sekä erilaisia liituja.