Anita Snellman, Marjukka Paunila, Raili Tang

KUTSUNÄYTTELY: ANITA SNELLMAN, MARJUKKA PAUNILA JA RAILI TANG

8.1.2009 — 25.1.2009

Taidemaalariliiton 80-vuotisen toiminnan juhlinnan aloittaa Anita Snellmanin ja kahden hänen oppilaansa, Marjukka Paunilan ja Raili Tangin yhteisnäyttely tm-galleriassa tammikuussa 2009.

Taidemaalari Anita Snellman (1924-2006) aloitti opintonsa kaksikymppisenä Suomen Taideakatemian koulussa ja valmistuttuaan jatkoi opintojaan Tukholmassa ja Pariisissa, jonne jäi viideksi vuodeksi asumaan ja työskentelemään. Vuonna 1955 hän muutti Välimerelle Ibizan saarelle, josta tuli hänen luovan työnsä keskeinen kotipaikka koko elämän ajaksi. Vuosina 1971-1979 hän opetti Helsingissä Suomen Taideakatemian koulussa, mutta palasi saarelleen aina kun oli mahdollista. Monet tämän päivän tunnetut nykymaalarit ovat olleet hänen oppilainaan ainakin osan opiskeluajastaan. Juhlavuoden alkajaisiksi Taidemaalariliitto on kutsunut näistä kaksi vahvaa ja hienoa maalaria yhteisnäyttelyyn opettajansa kanssa tm?galleriaan. Kaikki kolme taidemaalaria ovat tehneet merkittävän taideuran lukuisilla näyttelyillä Suomessa ja ulkomailla ja heistä kahden työ jatkuu edelleen.

Anita Snellman oli yleisön rakastama valon ja värin maalari. Hän toi Välimereltä Suomeen puhtaasti ja raikkaasti maalatut, aiheiltaan rikkaat maalauksensa säännöllisin väliajoin näyttelyihin. Vuonna 1976 hänet valittiin Helsingin Juhlaviikkojen vuoden taiteilijaksi. Taidehallissa pidetty näyttely oli yleisömenestys. Yhdeksän vuotta myöhemmin hänen laaja retrospektiivinen näyttelynsä Retretissä toi esiin uusia puolia taiteilijasta. Väriä tutkivien asetelmien, ihmisfiguurien ja kirjavien kukkojen rinnalle nousi intohimoisesti maalattuja, elämän ja kuoleman tematiikkaa käsitteleviä triptyykkejä. Aamuruskot, keväiset puutarhat, kukat ja mantelipuut pysyivät rakkaina aiheina edelleen.

Marjukka Paunila on ennenkaikkea asetelmamaalari, vaikka viimeaikoina näyttelyissä on ollut esillä myös suurikokoisia, vaikuttavia maisemia ja herkullisia interiöörimaalauksia, joihin Kiinan matkoilta saadut vaikutteet tuovat eksotiikkaa. Asetelmissa herkät ja rohkeat sommitelmat, kuulaat temperaväripinnat ja niihin yhdistetyt kirkassävyiset öljyvärein maalatut yksityiskohdat rakentavat tasapainoisen kokonaisuuden. Välillä maalari leikittelee dekoratiivisuudella, rytmisellä viivakielellä. Munatemperatekniikka käyttää hyväkseen valkoisen pohjan valoa, josta värit saavat ohuesti maalattuna loistonsa. Marjukka Paunila on myös akvarellimaalarina hienostunut ja taitava. Aktiivisen maalarintyön ja näyttelytoiminnan ohella hän on pidetty opettaja monilla maalauskursseilla.

Kahdeksankymmentä luvun alusta asti Raili Tang on kuulunut abstraktin maalarijoukon kärkeen Suomessa. Hän on värin väkevä maalari. Tangin aikaisimmissa maalauksissa voimakkaiden väripintojen keskinäinen kosketus puhui maiseman kieltä. Kahdeksankymmenluvun loppupuolella maalari kulki työssään yhä lähemmäksi puhtaan maalauksen ilmaisua. Muutamien värien rikkailla sävyillä rakennettu monikerroksinen maalaus rakensi kuvapinnan herkäksi kokonaisuudeksi kontrastien jäädessä pois. Viimeisimmissä teoksissaan maalarin sivellin on lähtenyt hurjaan tekemisen riemuun. Kerros kerrokselta, yhä uudestaan tajunnan kaikkia tasoja luotaava ajatus vie taiteilijaa päämäärää kohti. Intohimoinen asenne maalaukseen ja väriin on ollut tärkeä oppi monille Raili Tangin oppilaille mm. Taideteollisessa korkeakoulussa ja Vapaassa Taidekoulussa.

Paula Holopainen, taidemaalari, näyttelyn kuraattori

Anita Snellman (kuvat Sofia Wagner), Raili Tang (kuva Jussi Tiainen) ja Marjukka Paunila (kuva Pekka Sinisalo).

CV, Anita Snellman


CV, Marjukka Paunila

CV, Raili Tang