Puheenjohtajaehdokkaat

Taidemaalariliiton hallituksen puheenjohtajan valinta kaudelle 2025–2026

Taidemaalariliiton syyskokouksessa 29.11.2024 valitaan liiton hallitukselle puheenjohtaja. Puheenjohtajaehdokkaat voivat halutessaan esittäytyä etukäteen liiton nettisivuilla kertomalla itsestään. 20.11. mennessä ehdokkuudestaan ilmoittaneiden esittely kuvineen julkaistaan liiton nettisivuilla. Liiton syyskokouksessa voi vielä paikan päälläkin asettua ehdolle puheenjohtajaksi.

Jäsenet voivat esittää ehdokkaille kysymyksiä syyskokouksessa ennen puheenjohtajan valintaa. Jos haluat asettua ehdolle tai esittää etukäteen ehdokkaille kysymyksen, ota yhteyttä toiminnanjohtaja Elisa Lientolaan: [email protected]  /  puh. 044 766 4504

Kokouskutsu: Kokouskutsun esityslistoineen ym. asiakirjat löydät Jäsenlehdestä 6 / 2024 ja myös jäsensivuilta: https://www.painters.fi/jasensivu/jasenkirjeet/


Puheenjohtajaehdokkaiden esittely

Hallituksen puheenjohtajaehdokkaaksi ovat tähän mennessä asettunut ehdolle kuvataiteilija Siiri Haarla.

Siiri Haarla

Asetun ehdolle Taidemaalariliiton hallituksen puheenjohtajan tehtävään kaudelle 2025–2026.

Hieman itsestäni: Olen opiskellut Kuvataideakatemiassa 2004–2011 sekä Krakovan taideakatemiassa 2006–2007. Maalaan öljyvärimaalauksia ihmisistä, silmistä, väreistä ja sanoista. Työhuoneeni on Helsingin Vallilassa ja asun perheeni kanssa Kalliossa. Olen viettänyt vuosia Saksassa, ja matkustelen mielelläni, mieluiten junalla. Maalaamisen ohella suoritan kuvataiteen tohtorin tutkintoa Kuvataideakatemiassa. Harrastan uintia 🙂

Siiri Haarla.

Olen toiminut Taidemaalariliiton hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2021. Tähän ajanjaksoon on mahtunut paljon: puheenjohtajuuteni alkoi etäkokouksessa, jotka olivat minulle uusia. Oli pandemia, mutta sen sijaan Euroopassa ei ollut sotaa eikä Suomessa leikkaushullua hallitusta. Taidemaalariliiton työ taiteilijoiden etujen ajajana ja oikeuksien valvojana on jatkunut kaikissa käänteissä. Liiton työssä poliittisuus on pragmaattista; askeleet ovat pieniä, ja monesti on hienoa, jos nykyinen tilanne voidaan säilyttää. Valitettavasti käynnissä olevat leikkaukset kulttuurialan toimijoille vaikeuttavat toiminnan kehittämistä – juuri nyt on tärkeintä vastustaa leikkausten läpivientiä.

Olemme viimeisen neljän vuoden aikana saaneet kuitenkin aikaan paljon. Liitossa on otettu käyttöön näyttelypalkkiot ja maksuttomat näyttelyajat. Tm-gallerian näyttelyiden taso on hieno ja hakemuksia tulee valtavasti. Taiteilijajärjestöt ovat tiivistäneet yhteistyötään ja kuvataiteen edunvalvonta on entistä tehokkaampaa. Keskeinen tukiranka kaikissa liiton toiminnoissa ja palveluissa on toimiva työyhteisö. Esihenkilön ja kollegoiden välinen yhteistyö on parantunut, samoin tiedonkulku henkilöstön ja hallituksen välillä. Ammattimainen edunvalvonta ja palveluiden järjestäminen vaatii hyviä toimintatapoja. Tiedonkulku on parantunut, roolit selkeytyneet. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen ja yhdenvertaisuusvaltuutetun valitseminen varmistavat hyvän kehityksen jatkossakin. Taidemaalariliiton jäsenmäärä kasvaa jatkuvasti, ja sitä arvostetaan kuvataiteen asiantuntijaorganisaationa. Nämä ovat kaikki hyvän yhteistyön tulosta, joissa on ollut hienoa olla mukana, puheenjohtajan ominaisuudessa.

Henkilökohtaisesti olen kehittänyt yhteistyöverkostoja niin taiteilijakollegoihin, kuin museoihmisiin, virkamiehiin ja poliitikkoihinkin. Suomen taiteilijaseuran hallituksen jäsenenä ja Taidehallin säätiön hallituksen jäsenenä, joissa olen toiminut liiton puheenjohtajan mandaatilla, olen voinut vaikuttaa taidekenttään Taidemaalariliittoa laajemmin. Vaikutusvalta ja luottamus kertyy vähitellen, mutta on ollut hienoa huomata, kuinka omilla sanomisilla on ollut vaikutusta.

Haluaisin olla luotsaamassa hallituksen työskentelyä eteenpäin taloudellisesti hankalasta tilanteesta, johon verottajan tulkinta on meidät johtanut. Uskon, että olisin myös pätevä henkilö valvomaan taidemaalareiden edun toteutumista käynnissä olevan yhdistymisselvityksen läpi. Hanke on erittäin hyvä, mutta se on tehtävä tavalla, jossa TML ei luovuta omaa valtaansa ja resursseja vastikkeetta toisille. Suuria synergiaetuja, ennen kaikkea edunvalvonnan saralla ja hallinnossa on saavutettavissa myös ilman lyhytnäköisiä uhrauksia.

Jatkaisin mielelläni työtä taidemaalareiden edunvalvojana vielä seuraavat kaksi vuotta, jos jäsenistöllä vielä on luottoa kykyyni sitä tehtävää hyvin hoitaa.