Luolavuoren koulun prosenttiteokset
Perustiedot
Taiteilija: Minna Maija Lappalainen >> Minna Maija Lappalainen
Hankkeen nimi: Luolavuoren koulun prosenttiteokset
Sijainti: Luolavuori, Turku
Tilaaja: Turun kaupunki
Rakennuttaja: Turun kaupunki
Arkkitehti: Pia Helin, Ark’Aboa
Hankkeen suunnittelu alkoi: tammikuu 2008
Hanke toteutui: kesä-joulukuu 2008
Projektin käytännön etenemisestä
Turussa ryhdyttiin toteuttamaan prosenttiperiaatetta vuonna 2007 valmistuneen uuden pääkirjaston yhteydessä. Luolavuoren koulu oli vasta toinen prosenttikohde, joten rutiinien puuttumisen vuoksi käytännön järjestelyt ja yhteistyö kaupungin tilaliikelaitoksen kanssa veivät paljon aikaa ja vaivaa. Projekti toteutettiin taiteilijan, Wäinö Aaltosen museon, tilaliikelaitoksen, koulun ja arkkitehdin välisenä yhteistyönä. Työ aloitettiin uudisrakennuksen ollessa rakenteilla.
Koska kyseessä oli erityiskoulu, Lappalainen halusi ottaa teoksiinsa (2) yhteisöllisen näkökulman ja huomioida niissä lasten erityistarpeet. Hän aloitti suunnittelun keskustelemalla koulun henkilökunnan kanssa. Keskustelujen ja rakennuksen ongelmakohtiin perehtymisen jälkeen Lappalainen valitsi Kimpsut ja kampsut -teoksen sijoituspaikaksi koulurakennuksia yhdistävän pitkän käytävän. Kimpsut ja kampsut on toiminnallinen valoteos, jossa eriväriset kuviot heijastetaan katosta käytävän lattiaan siten, että ne rytmittävät pitkää käytävää ja motivoivat etenkin liikuntarajoitteisia lapsia jaksamaan koko matkan esim. ruokalaan.
Toiseen teokseen kuva-aiheet löytyivät koulun löytötavarakaapista, jota Lappalainen tutki yhdessä lasten kanssa. He valitsivat työpajassa sopivat esineet ja vaatekappaleet ja tekivät niistä piirustuksia ja silkkipaperiversioita lattiamateriaaleihin sopivien värien löytämiseksi. Teoksessa ei kuitenkaan käytetty lasten piirustuksia, vaan Lappalainen toteutti ne itse. Koska rakennus oli keskeneräinen teoksen suunnitteluvaiheessa, hän pystyi sopimaan mm. sähkömiesten ja sisäkatosta vastaavien rakentajien kanssa työn teknisestä osuudesta ja sen vaatimista erityisjärjestelyistä. Yhteistyötä helpotti se, että Lappalaisella oli avustajana valosuunnittelija, jolta hän sai yksityiskohtaiset ja asiantuntevat neuvot teoksen tekniseen osuuteen. Myös arkkitehdin positiivinen suhtautuminen taideprojektiin helpotti työtä. Auringonpilkut-teos sijaitsee koulun aulassa 6 metriä korkealla lasiseinällä. Lapset toivat sitä varten kotoaan pieneksi jääneitä keltaisia vaatteita, joista Lappalainen tärkkäsi korkealla ilmassa leijuvia lapsihahmoja.